tarieven

home

Muziektherapie
Muziektherapie is een vorm van psychotherapie voor kinderen waarbij muziek maken wordt gebruikt als middel om diverse vaardigheden te oefenen of om te kunnen communiceren.
Muziektherapie kan een uitkomst zijn wanneer praten niet altijd even makkelijk is; door middel van muzikale oefeningen en opdrachtjes kan een vertrouwde omgeving gecreëerd worden waarbij op een ontspannen, speelse en prettige manier gewerkt kan worden aan bijvoorbeeld sociaal-emotionele ontwikkeling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het leren luisteren, oogcontact maken, op de beurt wachten, boosheid en frustratie op gepaste wijze leren uiten, leren concentreren en samenspelen.
Ook bij het verwerken van een vervelende gebeurtenis zoals bijvoorbeeld een ongeluk of het overlijden van een dierbare persoon kan muziektherapie worden ingezet; het uiten van gevoelens door middel van muziek maken en het schrijven van een eigen lied over de gebeurtenis of zichzelf zijn hier voorbeelden van.

De therapieruimte is zo ingericht dat het kind zoveel mogelijk vrijheid heeft om met allerlei muziekinstrumenten te spelen: piano, drumstel, gitaren, trommels, triangels, klankbuizen en blaasinstrumenten.
Tevens is er genoeg ruimte om te ontspannen tijdens muziek luisteren of om een dansje te doen. Ook voor een kind die nog niet eerder iets heeft gedaan met muziek kan muziektherapie een geschikte behandelvorm zijn.

Anne (8 jaar): 'Nadat ik Tim en Flapoor heb gedaan kan ik beter samenspelen'.      Priscilla (14 jaar): 'We hebben liedjes geschreven over papa, zo heb ik hem een plekje gegeven'.      'Door de tips die we hebben gekregen, ervaren we meer rust in ons gezin'.     Fleur (10 jaar): 'Tijdens de spreekbeurt dacht ik aan helpende gedachtes en ik was maar een klein beetje zenuwachtig'.     Chiel (12 jaar): 'Ik vond het fijn dat je naar me luisterde'.